Yükleniyor...
Cezaevi Tipleri ve Özellikleri
Son Güncelleme 12.09.2021 22:28

Cezaevi Tipleri ve Özellikleri

Cezaevi tipleri ve özellikleri pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu kapsamda ülkemizde farklı cezaevi tipleri bulunmaktadır. Söz konusu cezaevi tiplerini ve özelliklerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Kapalı Cezaevleri

Kapalı cezaevleri, açık ve yarı açık cezaevlerine göre daha sıkı denetimlere ve şartlara tâbi olan, bu üçlü arasında en ağır cezaevleridir. Hem tutuklu hem de hükümlülerin kaldığı bu cezaevinde her türlü suçu işleyen suçlunun bulunması mümkündür.

Açık Cezaevleri

Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.

Yarı Açık Cezaevleri

Yarı açık cezaevleri açık cezaevlerine göre çok daha fazla güvenlik tedbirinin alındığı cezaevleridir. Açık ve kapalı cezaevleri arasında geçiş seçeneği olarak kullanılmaktadır. Bu hükümlüler farklı iş kollarında çalıştırılarak topluma kazandırılmaktadır.

Cezaevi Tipleri

Cezaevi tipleri nedir? sorusunun cevabını hemen açıklayalım. Cezaevleri mahkum kapasitesine, mahkumların birlikte kaldıkları kişi sayısına, oda boyutlarına, cezaevinin güvenlik tedbirlerine ve cezaevinin diğer olanaklarına göre sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre cezaevinin tipi belirlenir. Cezaevi tiplerini sıralayacak olursak;

A Tipi Ceza İnfaz Kurumları
A1 Tipi Ceza İnfaz Kurumları
A2 Tipi Ceza İnfaz Kurumları
A3 Tipi Ceza İnfaz Kurumları
B Tipi Ceza İnfaz Kurumları
C Tipi Ceza İnfaz Kurumları
Çocuk Eğitimevi
Çocuk ve Gençlik Tipi Ceza İnfaz Kurumları
D Tipi Ceza İnfaz Kurumları
E Tipi Ceza İnfaz Kurumları
F Tipi Ceza İnfaz Kurumları
L Tipi Ceza İnfaz Kurumları
M Tipi Ceza İnfaz Kurumları
S Tipi Ceza İnfaz Kurumları
T Tipi Ceza İnfaz Kurumları
R Tipi Ceza İnfaz Kurumları (Rehabilitasyon Merkezi)
H Tipi Ceza İnfaz Kurumları
K1 Tipi Ceza İnfaz Kurumları
K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumları
Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumları
Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları
Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumları
Kapalı Ceza İnfaz Kurumları
Açık Ceza İnfaz Kurumları
Yarı Açık Ceza İnfaz Kurumları

Türkiye'de bu şekilde birçok farklı cezaevi tipi bulunmaktadır.

Dilerseniz cezaevindeki yakınınıza Mextup uygulaması ile oturduğunuz yerden cezaevine mektup yazarak gönderebilirsiniz. Mextup uygulamasını telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden kullanabilirsiniz. Cezaevine mektup göndermek için burayı tıklayabilirsiniz. Yazacağınız mektup özel yazıcılar aracılığıyla basılarak hazırlanır ve göndereceğiniz cezaevine teslim edilecektir.