Yükleniyor...
Mektup Nasıl Yazılır?
Son Güncelleme 28.09.2019 22:08

Mektup Nasıl Yazılır?

Mektup yazmak çok basit bir şeymiş gibi gözüksede, yazarken dikkat edilmesi gereken birçok kural ve detay vardır. Bu yazımızda, mektubun nasıl yazılması gerektiğini anlattık. İşte öğrenmeniz gereken tüm cevaplar..


1) MEKTUP NASIL HAZIRLANIR?

Mektup düz ve çizgisiz bir kağıda yazılmalıdır. Kağıt renginin beyaz olması şart değildir. Ancak beyaz renkte olması daha doğru olacaktır. Mektubunuzu yazarken kurşun kalem yerine tükenmez kalem kullanmaya özen gösterin. Kurşun kalemle yazdığınız yazılar zamanla silinebilir fakat tükenmez kalemle yazdığınız yazılar yıllar geçse de kağıttan çıkmayacaktır. Mektubunuzun güzel ve düzgün bir şekilde gözükmesi için üstten, alttan ve yanlardan hizalı bir şekilde boşluk bırakmayı unutmayın. Kağıda sıkıştırılmışçasına yazılan yazılar mektubunuzu kötü ve ciddiyetsiz gösterir. Kağıdın iki tarafını da kullanmayın! Kağıdın sadece bir tarafına yazın. Eğer yazacaklarınız bir sayfaya sığmıyorsa yeni bir kağıda geçin. Bir sayfanın iki tarafınıda kullanmak, kağıdın arka yüzündeki yazıların ön yüze geçmesine sebep olabilir. Bu da mektubunuzun okunaklı olmasını zorlaştıracak ve kötü gösterecektir. En önemli konu mektubunuzun okunaklı olmasıdır. Eğer yazınız düzgün okunamıyorsa mektubu gönderdiğiniz kişi okumakta bir hayli zorlanacaktır. Hal böyle olunca mektup hem ciddiyetini kaybedecek, hem de mektuba yansıttığınız bütün duygular kaybolacaktır. Son olarak sayfanın sağ üst köşesine mektubu yazdığınız tarihi atmayı unutmayın.

2) ZARF NASIL HAZIRLANIR?

Mektubunuzu yazdığınızı varsayalım, sıra geldi mektubunuzu zarfa koymaya.. Bunun için kırtasiyeye giderek kolayca bir zarf alabilirsiniz. Zarf renginin beyaz olması şart değildir. Ancak beyaz renkte olması daha doğru olacaktır.
- Zarfınızın sağ üst köşesine ilk olarak gönderici adı, soyadı, altına gönderici adresi ve il ilçesi yazılır.
- Sağ alt köşesine ise alıcı adı, soyadı ve altına alıcı adresi ve il ilçesi yazılır.
Daha sonra mektubunuzu zarfın içerisine ekleyebilir ve zarfın kapağını açılmayacak şekilde yapıştırabilirsiniz. Bazı zarfların ağız kısmı yapışkanlı olduğundan sadece yapışkanı ıslatıp zarfı kapatmanız yeterlidir. Bazı zarflarda ise yapışkan yoktur. Bu durumda ufak bir yapıştırıcı işinizi görecektir. Ben daha farklı fantastik bir şeyler yapmak istiyorum diyorsanız zarfınızın ağzını "Mühür Mumu" ile mühürleyebilirsiniz. Burada bahsettiğimiz mum tabi ki gece karanlıkta yaktığımız mum değildir. Mühür mumunu internetten kolayca temin edebilirsiniz. Ayrıca mektubunuz ciddi bir mektup değilse zarfınızı stickerlarla veya çizim yaparak süsleyebilirsiniz.

3) MEKTUP NASIL YAZILIR?

a) Hitap
Burada sorulması gereken ilk soru mektubu kime yazdığınızdır. Buna göre ilk cümlenizde karşınızdaki kişiye hitap edebilirsiniz. Sevgili Mehmet, Canım Arkadaşım Burcu, Değerli Yöneticimiz Hasan Bey gibi samimiyetinize göre örnekler çoğaltılabilir. Hitap kısmını yazdıktan sonra sonuna virgül atıp, bir alt satıra geçerek giriş kısmına başlayacağız.

b) Giriş
Giriş bölümünde mektupta nelerden bahsedeceğiniz, ne anlatacağınız, neden mektup yazdığınız hakkında kısa bir özet geçebilirsiniz. Veya yazdığınız kişiden size gönderilen son mektuptan bahsedebilirsiniz. Şimdi bir alt satıra geçerek ve paragraf boşluğu bırakarak gelişme kısmına geçebilirsiniz.

c) Gelişme
Mektubunuzun ana kısmı burasıdır. Bu kısımda konuyla ilgili her şeyi yazabilir, detaylıca anlatabilirsiniz. Tüm anlatacaklarınız bittiğinde bir alt satıra geçip paragraf boşluğu bırakarak sonuç kısmını yazacağız.

d) Sonuç
Burası iyi dileklerde bulunacağımız, vedalaşacağımız kısacası mektubu bitireceğimiz kısımdır. Örnek vermek gerekirse "Yeni bir mektupta tekrar görüşmek üzere", "Kendine iyi bak", "Seni seviyorum", "Hoşçakal" veya "Elveda" gibi karşınızdaki kişiyle olan yakınlığınıza göre iyi dileklerde bulunulup ardından adınızı yazıp dilerseniz imza da atıp mektubunuzu bitirebilirsiniz.